Hoofdmenu
    Hoofdpagina
    Gedichten
    Auteurs
    Zoeken
    Reacties
    Insturen
    Voorwaarden
    Greencard
    Contact

  Inloggen
 

  Registreren
  Wachtwoord vergeten

  Laatste 35 reacties
 
re: FEESTDiotheC...
re: Lezenwietewu...
re: Lezenwietewu...
re: FEESTSoit
re: FEESTSoit
re: vegannis...MirandaMei
re: FEESTMirandaMei
re: InktDiotheC...
re: Pasen aa...Tsila
re: Inktwijnand
re: vegannis...Erik Le...
re: vegannis...Mr.Deuce
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktLetItAl...
re: InktBuigt
re: Inktcoolbur...
re: InktDiotheC...
re: Inktwijnand
re: Inktcoolbur...
re: Inktwijnand
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: InktDiotheC...
re: (G)razen...coolbur...
re: Spokencoolbur...
re: De geur ...Claudel...
re: SpokenClaudel...
re: vegannis...Erik Le...
re: [30-007]...Claudel...
re: Morsewijnand
re: Herderst...coolbur...
re: Nimfomaniakcoolbur...
re: Brozen d...MirandaMei
 Meer reacties

  Laatste 25 gedichten
 
Inktcoolbur...
vegannisatieErik Le...
The African ...Claudel...
Licence to k...Claudel...
I wanna be y...Claudel...
Waar is Stev...Claudel...
alweer bijna...DiotheC...
Con-textdegon valk
Stop de tijd !!Claudel...
Tattoo you Claudel...
Zo'n dagDiotheC...
Een HuisHenk Gruys
herfst 2019augusta
FEESTSoit
Filosoof in ...Claudel...
bewegingenErik Le...
dubbellevenErik Le...
Claude Money?Claudel...
Brothers in ...Claudel...
Beast of bur...Claudel...
VogelsMarkeR
SleutelsHenk Gruys
Renee, remem...Claudel...
ViltjeSoit
Adem voor ad...seline168
 Meer gedichten
Klaas-nacht
 marcus - 10:15 26-11-2010 Stuur e-mail  Profiel bekijken van marcus  Bekijk statistieken van dit gedicht 

Een Klaas-nacht

Zacht
weerkaatst de maan
op haar hemelreis
het licht als zoete schaduw
achter de wolken uit

geluiden gedempt als één
met de omfloerste horizon tot
het paardengetrappel met een
statige Sint ergens weerklonk, terwijl
Piet bedrijvig luistervinkt
op zoek naar stoute kinderen

achteloos vist hij een verloren
kinderwens uit de berm en
geeft het verfomfaaid briefje
aan zijn meester die de dansende
letters ontcijfert met fronsende wenkbrauwen:

“beste Sint
Ik ben jacqueline 10 jaar
Vader en moeder zijn dood
Ik wil gewoon naar school
Om voor mijn twee broertjes
Te blijven zorgen”

Maar ja het is een Afrikaanse
meisjeswens en Sinten dringen
niet door in de
brousse

Toelichting :n.a.v. reportage van Annemie Struyf
Reactie insturen
Graag eerst...

Inloggen of Registreren
aan Hanny
Reactie gegeven door marcus - 21:30 29-11-2010 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
hoe dankbaar ben ik voor uw mild oordeel ,redder in nood

re: Klaas-nacht
Reactie gegeven door Hanny van Alphen - 20:39 29-11-2010 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Beste Marcus,

Ik heb het hele relaas gelezen en vind het indrukwekkend zoals u met uiterste precisie omgaat met hetgeen u beroert, weerlegt en uitlegt. Ik weet ook uit ervaring hoe moeilijk het is om een gedicht te maken over actuele en/of schrijnende onderwerpen. Maar ik schuw ze niet.
Ongeacht slechte of goede kritiek blijf ik doorgaan met schrijven over misstanden.
Ik hoop dan ook dat u uw pen niet in de wilgen hangt na
1 afbraakkritiek. Ik begrijp het wel, daar niet van maar ikzelf vind het gedicht niet slecht. Het gedicht is transparant ja, maar het druipt niet van zieligheid. Wanneer dat zo was had u vast meer (positieve) reacties gekregen.

Ik snap ook dat de eerste strofes een bijna lyrisch
sint-gevoel moeten geven, des te harder komt de vraag van het meisje binnen.

Hier vind ik het dan niet helemaal geslaagd omdat een briefje aan Sint geschreven door een kind van 10 er anders uit zou zien.

Het kind zou beginnen met: Lieve Sint

pappa en mamma zijn dood

ik wil zo graag naar school
want dan kan ik voor mijn
twee broertjes blijven zorgen

zo ongeveer, denk ik.

met vriendelijke groet,








re: Klaas-nacht
Reactie gegeven door marcus - 16:05 29-11-2010 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Uw kritiek (sic) genoot mijn volle aandacht en ik hou me dan ook mijn recht van antwoord voor. Ik ben naar Lettertempel gekomen omdat mijn interesse in het algemeen uitgaat naar de litteratuur hoewel ik van opleiding rechten heb gestudeerd en nadien filosofie (waarbij twee tractaten verschenen zijn over Kant en Hegel terwijl het eindwerk handelt over Whitehead) die voor mij een passie is geworden;, ben ik qua literatuur een leek die zich beperkt tot het lezen van enkele culturele tijdschriften en speciale attractie betoon voor pozie. De potica heeft altijd iets magisch,iets wat we menen een autonome persoonlijke inhoud te hebben (quod non),reden waarom kritiek soms zeer delicaat en gevoelig ligt daar het de persoon treft alsmede zijn perceptie van de wereld. Ik ben er me terdege van bewust dat de tempel der letteren bedoeld is om op verantwoorde en gefundeerde wijze gedichten te produceren met een minimale dosis taalgevoel. Anders gezegd te arbeiden aan zijn gedicht of het gedicht waarbij spelregels noodzakelijk zijn qua evaluator en gevalueerde. Deze kritiek in haast astrante bewoordingen staat mijlenver verwijderd van mijn opvatting over deze site. De bewoordingik vind dit gedicht te slecht om er iets zinnigsis zon algemeen negatief beeld dat het gedicht het product moet zijn van een gek zonder enige zweem van zinnigheid,logica of wat dan ook. Het hoort zelfs nog niet thuis in de marginaliteit. Een gelijkaardige uitspraak geldt zowel qua inhoud als vorm. Ter ondersteuning van dit vernietigend oordeel in toto worden enkele zogeheten taalfouten aangehaald en de aangewende metaforen in het belachelijke getrokken terwijl de toelichting (in casu de aanleiding tot dit schrijfsel) als overbodig wordt gekenmerkt. Dit noem ik dichter en gedicht laten ophalen met het gewone huisvuil. I k weet niet hoe het aanvoelt om dergelijke afbraak met ogenschijnlijk krachtige dynamiet te verrichten: een triomf over een volkstam die vecht met pijl en boog tegen tanks??
1. Had u gezegd dit is in wezen geen gedicht,de bedoeling ervan is enkel een ethische boodschap mee te geven voor een internationale wereldorde onder de vorm van pseudo pozie gaf ik u volkomen gelijk.
2. Het thema is overduidelijk en gans het gedicht is voldoende transparant: de westerse overvloed gesteld tegenover een vergaande onverschilligheid van gans het zwarte continent. Ook via de potica kan de filosoof zijn stem laten horen. Doodgemoederd Afrika afschrijven als een noodzakelijke economische gebeurtenis alsof het een akkevietje was , is zonder meer wraakroepend. Het individu heeft zijn kritische geest laten vervlakken ,wordt niet gehoord en verschuilt zich achter de machteloosheid die mede verantwoordelijk is voor het gebrek van legitimatie van sommige ethische waarden. Hier breek ik een lans voor het sociaal engagement van de schrijver waarbij een samengaan met de edele dichtkunst een moeilijke opgave blijft ,in casu ben ik er niet in geslaagd.
3. Het onderscheid tussen Vlaamse pozie en Nederlandse (of de Noord Zuid tegenstelling) zijn onder meer gelegen in het feit dat de Vlaming zich gemakkelijker laat meeslepen in metaforen ,het gebruik van adjectieven r(zelfs tot het hinderlijke toe) omdat de wortels gent zijn op een eerder Franse visie (overigens het Vlaams is vergeven van Gallicismen) daarenboven is de ontwikkeling van de literartuur in globo het werk geweest van enerzijds een christelijke school (Roeselare) en het bourgeois milieu uit het Gentse onder een periode van censuur en waarbij de Vlaming zijn eigen taal niet mocht bezigen. Een dichter schrijft vanuit zijn eigen lebensform
4. Een betwiste beeldspraak is het licht als zoete schaduw achter de wolken uit is mijn inziens een kwestie van observatie en aanvoelen wat weer typisch te rangschikken valt onder de perceptie:
a. De maan weerkaatst het zonnelicht dat aldus wordt getemperd:verdraagzaam wordt en vrediger lijkt
b. Daarbij komen nog eens de wolken die op hun beurt een filtrerend effect uitvoeren en de laatste zogeheten hardheid van het licht wegnemen want hierdoor lijkt de nacht lichter:enerzijds geen dreiging van een onweerswolk en anderzijds een zwak visueel effect alsof de aardbodem zelf een baker blijft: men komt niet in een zwart e kamer binnen zodat men tegen de duisternis aanbotst. Alles blijft vertrouwd aandoen in tegenstelling met een wolkenrijke en maanloze nacht
c. Vanuit de stad kan men die vergelijking niet maken waar de lichtvervuiling onherroepelijk deze verschillen heeft vernietigd
5. Een dergelijk sfeerbeeld in zijn geheel laat criticus onberoerd: het is een magische zachtheid die wordt uitgedrukt, in onze nostalgie is ingeprent voor een kind en zijn grote moment: de komst van Sinterklaas,het is een voorbereiding om wat komen zal, het hoefgetrappel en toch is het nog geen 6 december en haast zwarte piet zich van huis tot huis wat verwoord werd door het luistervinken.
a. Hij loopt de huizen af en luistert aan deuren en rolluiken om te horen of kinderen reeds in hun bed liggen op dat nachtelijk ,uur ofwel om te horen of ze niet stout zijn (Vlaamse traditie waarmede men vroeger de kinderen dreigde dat misschien zwarte Piet wel kwam luisteren,terwijl de tweede taak erin bestond reeds geschreven briefjes stiekem door te nemen om verrassingen te vermijden op die lange werknacht)
b. Waarbij Sinterklaas de nodige notities maakt
6. Om de overgang te verzekeren van de Westerse consumptie maatschappij waarin het kind dagelijkse overvloed kent en precies Sinterklaas daar haaks opstaat (brave kinderen krijgen lekkers,anderen worden gestraft) en de regio (vooral Afrika) waar kindersterfte,analfabetisme en onderscheid tussen meisjes en jongens legio is naast oorlogen en droevige verkrachtingen werd achteloos zonder er te moeten achter zoeken een verloren briefje vanuit Afrika gevonden.
a. De tegenstelling is schrijnend tegen de gang en de bedoeling van het kinderfeest is

b. Daarenboven heerst er in de rijkere landen een ongekende onverschilligheid
c. De schuld van de armoede wordt op de armoede gestoken , in die zin dat de corruptie en oorlogsneigingen van het systeem aansprakelijk worden gesteld maar fijntjes in het leven gehouden door belanghebbende bedrijven.
7. Dit alles kwam tot uiting, tenminste wat de leefomstandigheden aangaat alsmede de eenvoudige kinderwens, in een reportage uitgezonden op VRT De zussen van mijn zuster gemaakt door mevr. Struyf. De dichter heeft zijn ervaring , zijn gereedschapskist die hij bovenhaalt naargelang het thema dat hem beroert. In casu was het een sociaal internationaal evenement: een gevaarlijk thema met een zeer moeilijke uitwerking op het vlak van pozie zonder te vervallen in populisme of sentiment, azend op succes. Hier is de boodschap belangrijk, de overbrenging moeilijk, de beroering een vraagteken en het resultaat zo goed als nihil. En toch dwingt de dichter zichzelf om precies dat onderwerp te berde te brengen terwijl hij door dolksteken in de rug wordt afgemaakt. Er is niets zinnigs te vertellen. Kunst is onzin zei Wittgenstein!
8. Wat de inconsequentie van het tijdsgebruik aangaat (weerklonk en luistervinkt) heeft auteur hier geopteerd voor een logisch, met de werkelijkheid overeenstemmend gebruik in die zin dat het luistervinken van Piet permanent is en aldus terecht in de tegenwoordige tijd wordt geschreven. Het paard wordt sporadisch opgemerkt, gaat of loopt even en stopt dan, er wordt hier gesuggereerd dat het paard stopt om tweerlei redenen:
- om zich te verstoppen door zich opzij te zetten langs opritten, zijwegen, bomen, etc., zodat de klank van de stappende hoeven - hoewel niet storend in deze haast sacrale nacht - niet echt opvalt doch eerder klinkt als een nietszeggend tussendoortje;
- Piet moet regelmatig verslag uitbrengen, hetgeen behoort tot de activiteit van het luistervinken of alleszins dit luistervinken begiftigt met een doel: zijn activiteit is derhalve continu en kan als tegenwoordig worden beschouwd.
- De waarnemer hoort dus het paardengeklepper dat ophoudt , dat gestopt is en dat hij eerder al hoorde weerklinken met pauze,daarna ziet hij Piet luistervinken
Deze kritiek ontneemt me iedere neiging om nog een woord te schrijven en ervaar ik oprecht als zo vernietigend naar de persoon toe
Marcus
Zijn er nog andere zienswijzen???


re: Klaas-nacht
Reactie gegeven door jcvonk - 23:47 26-11-2010 Stuur e-mail Profiel bekijken van voet
Helaas vind ik dit gedicht te slecht om er iets zinnigs over te zeggen, dat begint al in strofe 1: wat bedoel je met het licht als zoete schaduw achter de wolken uit?
In strofe twee ga je van vt (weerklonk) naar tt luistervinkt (de omfloerste horizon laat ik gauw achter me)mijn advies: opnieuw schrijven in de vorm van een echt gedicht en de toelichting weglaten,


De gedichten die ingezonden zijn op de website van de lettertempel en e.v.t. toekomst projecten die gekoppeld zijn aan de lettertempel blijven ten alle tijden eigendom van de feitelijke auteur van het gedicht. Zonder toestemming van de feitelijk auteur mogen de gedichten niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen op deze site en indien hier toestemming voor gegeven is door de feitelijke auteur het uitgeven van de gedichten door lettertempel zelf. Mocht er sprake zijn van misbruik van de content en de gedichten die gepubliceerd zijn op deze site door wat dan ook dan zullen er hoe dan ook (in samenspraak met de auteur) stappen worden ondernomen.
2006-2024 © Bizway - BTW nr. NL821748014.B01 - KvK 28086287